Mentalbeskrivning hund (MH)

Svenska Brukshundklubbens mentalbeskrivning hund (MH) beskriver din hunds beteenden och ger dig en bra bild av vem du har i andra ändan av kopplet.

MH för alla hundraser regestrerade i SKK.

MH beskriver de beteende som genom forskning, visat sig vara starkt ärftliga. Under ett MH går hund och ägare igenom en bana med olika moment där dess beteende dokumenteras.

Krav på hund som får deltaga.

Minst 12 månader.

Regiestrerade i SKK eller i av SKK  erkänd utländsk kennelorganisation.

ID- märkt

Vara fullt frisk och inte löpa.

Hunden får inte vara utsatt för doping eller andra otillbörliga förhållanden ( se Svenska Kennelklubbens Nationellt Dopingsreglemente för hund.

Krav för brukshundsraser.

Hund över 18 månader ska ha genomgått MH om man vill tävla Bruksprov,genomföra tjänstehundsutbildning eller bedriva avel.

Läs vidare under Svenska Brukshundklubbens hemsida.

Beteende och personlighets-beskrivning hund ( BPH)

Sedan maj 2012 finns SKK nya officiella mentalbeskrivning som passar alla hundar oavsett ras.

BPH är anpassat för alla hundar oavsett ras. Även oregistrerade hundar kan delta.För alla hundar gäller att de måste ha fyllt 1 år vara ID- märkta och vaccinerade. Ägaren måste vara medlem i en länsklubb eller i en specialklubb/ rasklubb.

Du kan ha glädje och nytta av att få din hund BPH- beskriven! Beskrivningen tar omkring 30 minuter och innehåller sju olika moment. Syftet är att få en bild av hur hunden reagerar på och hanterar olika situationer. Det handlar bland annat om att möta främmande personer, att leka och leta efter mat och att stöta på överraskningar.

Läs mer på Svenska Kennelklubbens hemsida.

Korning.

Svenska Brukshundklubbens korning bedömer mentalitet och exteriör hos hundar av brukshundras. Godkända hundar får den meriterande titeln korad.

Mentaltestet + exteriör.

Mentaltest kallas i dagligt tal för MT. Hunden måste vara mellan 18-48 månader för att delta. Mentaltesten innehåller delar som bland annat samarbete, socialsjälvsäkerhet och rädslor. Två domare bedömer utifrån ett poängsystem och hunden får godkänd eller icke godkänd.

Exteriörbeskrivning.

En exteriörbeskrivare eller en exteriördomare går igenom hunden och bedömer hur den ser ut utifrån rasstandarden. Beskrivaren fyller i ett omfattande protokoll, antingen blir hunden godkänd eller icke godkänd.

Läs vidare på Svenska Brukshundsklubbens hemsida.

Mjölby Brukshundklubb annordnar dessa prov vid några tillfällen under året.

För information angående MH  Marlen Önnerth, mail. marlene.onnerth@hotmail.com

För information angående BPH. Kontakta Chathrine Hoff mobil 070-7920288 mail. bphmjolby@gmail.com